Att flippa klassrummet (Flipped Classroom)
En metod som börjat genomsyra min undervisning mer och mer är "Flipped Classroom". För mig innebär det i praktiken att jag utnyttjar skärminspelningar för att på förhand delge mina elever olika teoriavsnitt som vi kommer att behandla under lektionstid. Jag har alltså byggt upp en kort presentation (oftast i Notebook) kring en viss teoridel och därefter gör jag en video av presentationen som består av både min berättarröst och skärmbild. Detta görs enkelt med Screencast-O-Matic och jag laddar upp alla videofiler till vår gemensamma lärplattform Fronter.Jag har spelat in lektionsavsnitt i alla mina psykologikurser. Dessa digitala lektioner omfattar alltså i princip alla föreläsningsanteckningar som eleven annars skulle göra med mig i klassrumssituationen. Nu behöver jag inte sätta tid på att föreläsa då eleverna kan få den informationen hemma. Mina elever får alltså ofta i läxa att hemma titta på ett visst videoklipp och göra alla anteckningar och uppgifter som jag går igenom i videoklippet. Under själva lektionen utgår jag från att alla elever gjort sin hemläxa och jag kan sätta tiden på att diskutera och arbeta med ämnet. Poängen med denna metod är alltså att jag som lärare får mycket mera tid för att hjälpa eleverna att tillämpa kunskap samt ge dem individuell handledning.
Arbetar du på samma sätt med denna metod? Vilka erfarenheter har du? Min erfarenhet såhär långt har varit mycket god. Eleverna gör faktiskt sin hemläxa eftersom de annars känner sig rätt bortkomna under lektionstiden då de inte är insatta i vad vi arbetar med.
Jag har skrivit om de digitala verktygen för detta på min webbplats, så gå gärna in här för att se ett exempel på en dylik digital lektion.