fredag 24 januari 2014

Dialog 2014 i Mariehamn

Dialog 2014 är både en mässa och ett seminarium som ordnades i Mariehamn 16.1.2014. Jag blev inbjuden att hålla två föreläsningar kring digitala arbetssätt i skolan. Förutom mina egna presentationer hann jag åhöra ett par intressanta föreläsningar om användningen av bloggen  i undervisningen samt om hur man kunde bygga skolor som är anpassad till modern pedagogik. Den senare var mycket tankeväckande eftersom våra klassrum fortfarande ser ut som för ett halvt sekel sedan.

                                 Anna Törnqvist föreläser om ombyggnadsprojekt

Min första föreläsning gick under rubriken "Digitala verktyg i undervisningen". Jag gick igenom ett urval verktyg som fungerat bra i min egen undervisning. Bland dessa kan nämnas Screencast-O-Matic med vars hjälp man kan göra skärminspelningar av sina presentationer för att sedan kunna flippa klassrummet. Ett annat verktyg jag tog upp var Webnode som är ett mycket bra och enkelt verktyg för olika slag av webbpublicering (exempelvis skolprojekt). Jag gav också ett praktiskt exempel på hur verktyget Socrative kan användas som provverktyg och för att snabbt och enkelt få feedback av åhörarna. De flesta av verktygen jag presenterade har jag skrivit kort om på min webbsida "IKT i lärarens vardag".

Min andra föreläsning gick under rubriken "Digitala kurser i gymnasiet". Jag presenterade hur vi vid Gymnasiet i Petalax byggt upp digitala rum för så gott som alla gymnasiets kurser i lärplattformen Fronter. Jag tog utgångspunkt i mitt eget sätt att arbeta med mina kurser i Fronter. Jag visade bland annat hur man kan bygga en startsida för kursen som fungerar som en översiktlig webbsida med all väsentlig information om och material för kursen. I detta spelar interna och externa länkar en väsentlig roll. Via dessa länkar dirigeras eleverna både inom Fronter och ut till externa webbkällor. Jag tog också upp den pedagogiska betydelsen av att använda delade dokument (Google dokument) som enkelt integreras i lärplattformen. Min avsikt var att visa hur viktigt Fronterrummet kan vara för att organisera och dirigera hela kursinnehållet från en och samma plats. Jag visade också avslutningsvis några praktiska exempel på hur ett digitalt studentexamensprov kan se ut med tanke på den kommande studentexamen samt hur man kan göra prov i Fronter med det nya provverktyget.

Förutom alla föreläsningar han jag också själv delta i en workshop där Karin Brånebäck gav praktiska tips på hur man kan flippa undervisningen på de lägre årskurserna. Bland alla programpunkter så uppskattar man kaffepauserna och matpausen. Sociala medier i all ära, men man påminns ändå varje gång om hur kul och givande det är att möta andra likasinnade lärare och pedagoger IRL :).



2 kommentarer:

  1. Jag hade gärna varit åhörare men hade inte en chans att vara på flera ställen samtidigt. Får lov att följa din blogg istället. //Carola

    SvaraRadera
  2. Helt förståeligt med tanke på allt du skötte på egen hand. Tack igen för en givande mässa och seminarium!

    SvaraRadera